IGA tarafından yürütülmekte olan Artwist – “Atıktan Sanata Projesi” İTÜ’nün de desteğiyle hayata geçti. İTÜ’nün Design Week Turkey’de gerçekleşen başarılı bir sergiyle başlayan geri dönüşüm, yeniden kullanım ve ileri dönüşüm temaları hakkında farkındalık yaratma serüveni, akademisyenlerimizin de katkılarıyla devam ediyor.
.jpg?sfvrsn=3)
İGA’nın Çevre ve Sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında yürüttüğü “Atıktan Sanata” Projesi lansmanı, Sayın Emine Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul Havalimanı’nda gerçekleştirildi.
İGA’nın ülke çapında başlattığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘Sıfır Atık Projesi’nden ilham alarak hayata geçirdiği Atıktan Sanata (ARTWIST) Projesi’nin lansmanı 21 Haziran 2019 tarihinde yapıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Heykeltıraş Seçkin Pirim ve Bitki Tasarımcısı Yunus Karma ortaklığında yürütülen projede, atık yönetimi, ileri dönüşüm kavramlarının yaygınlaşmasına katkı sağlanması hedeflendi.
Dünyanın en büyük havalimanı ve bölgenin en önemli merkezi olma özelliğinin yanı sıra, sanata ve çevreye verdiği değerle ön plana çıkan İstanbul Havalimanı; inşaat sürecinde ortaya çıkan atıkların yeniden kullanılarak değerlendirilmesine, atıkların azaltılması ve bu konudaki farkındalığın artırılmasına yönelik kurduğu sanat atölyesi ile bir ilke daha imza attı.
.jpg?sfvrsn=3)
100 ton atığın ileri dönüşümünden bu eserler ortaya çıktı
Havalimanı inşaatından çıkan her türlü atık, farklı disiplinlerden sanatçı ve akademisyenlerce “çiçek”, “moda”, “heykel” ve “kullanılabilir ürün” olarak 4 farklı kategoride eserlere dönüştürüldü. Şubat ayında başlayan projede 8 üniversiteden yaklaşık 800 üniversite öğrencisi, komşu mahallelerde yaşayan 40 kadın ve çocuk, sanatçı ve kanaat önderlerinden oluşan toplam 31 kişi ile birlikte toplam 34 atölye çalışması yapıldı. Bu çalışmalar sonucunda 100 ton atıktan toplam 39 eser üretildi.
“Atıktan Sanata” projesi ile daha sürdürülebilir bir çevre
İGA, tüm paydaşlarıyla 2016’dan bu yana sürdürdüğü Toplam Atık Yönetimi ile “Sıfır Atık” altyapısını oluşturdu. Atıktan Sanata Projesi, İstanbul Havalimanı inşaatı sürecinde ortaya çıkan atıkların yeniden kullanılarak değerlendirilmesi, atık azaltma ve atık bilincinin arttırılmasına yönelik farklı birçok çalışmayı içeriyor. İTÜ, Seçkin Pirim ve Yunus Karma ortaklığında yürütülen projede; atık yönetimi, ileri dönüşüm kavramlarının yaygınlaşmasına katkı sağlanması hedeflendi. Projenin amaçlarından bir başkası ise bölge halkı için ekonomik getirilerin sağlanmasıydı.
.jpg?sfvrsn=3)
Emine Erdoğan’dan ‘Sıfır Atık’ çalışması
Sıfır Atık Projesi, ülkemizde 2017 yılında sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde oluşan atıkları kontrol altına almak ve gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak adına Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde başlatılmıştı.
İTÜ’nün sosyal projelerde farkındalık yaratma serüveni devam edecek
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da Osmanlı modernleşmesinin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin inşasının lokomotif eğitim kurumlarından İstanbul Teknik Üniversitesinin 250. yılını kutlamaya hazırlandıklarını, girişimcilik endekslerinde de hızla yukarıya çıkan üniversitenin, birçok yerli ve milli teknoloji projesinin yürütücüsü olduğunu söyledi. Atıktan Sanata projesiyle ilgili olarak öğrencilerin 2017 yılından bu yana çalıştıklarını belirten Karaca sözlerine şöyle devam etti; “Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümümüzdeki derslerde İstanbul Havalimanı inşaat sürecinde ortaya çıkan demir, plastik, ahşap ve iş makinelerinin çeşitli parçalarından oluşan atık malzemelerin farklı kullanım senaryoları üzerine çalışılıyor. Öğrenciler proje ve sürdürülebilirlikle ilgili derslerinde geri dönüşüm, tekrar kullanım, ileri dönüşüm konularında edindikleri kuramsal bilgiye dayanarak deneysel çalışmalar yapıyorlar. IGA tarafından yürütülmekte olan Artwist - Atıktan Sanata Projesinde İTÜ’den 120 öğrencinin emeği var. Öğrencilerimizin ve öğretim elemanlarımızın işlerinin ülkemizin kalkınmasında bir mihenk taşı olan İstanbul Havalimanı’nda sergilenmesi bizleri onurlandırdı. Havalimanı çevresindeki yerleşim bölgelerindeki çocuklarla bir arada çalışma imkanı da bulan öğrencilerimiz, üniversite sıralarında kazanılması zor ama gerekli bir deneyim sahibi oldular. Başta IGA olmak üzere projede yer alan tüm kurumlara teşekkürlerimi sunarım.”
Emine Erdoğan Hanımefendiden Rektörümüze Plaket
Etkinlik sonrası Sayın Emine Erdoğan’a, üniversiteler iş birliği ile hazırlanan, çok sevdiği ‘Gelincik Çiçekleri’ tablosu ve usta dokuma sanatçısı Fırat Neziroğlu’nun dokumasını sahnede tamamladığı kaftan takdim edildi.
Emine Erdoğan Hanımefendi, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Heykeltıraş Seçkin Pirim, Bitki Tasarımcısı Yunus Karma, Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Olgaç Artam, Meriç Aktaş Ateş, ve Moda Sanatçısı Fırat Neziroğlu’na plaket verdi. Etkinlik, “İstanbul Havalimanı Sıfır Atık Deklarasyonu”nun imzalanması ile son buldu.
Etkinliğe, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum, Ulaştırma, Altyapı Bakanı Sayın Mehmet Cahit Turhan, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Mehmet Karaca, çok sayıda paydaş ve sanatçı da katıldı.