İTÜ ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşan ekip Team Bosphorus, Eylül ayında gerçekleşecek Solar Decathlon Afrika Yarışması’nda ilk kez Türkiye’yi temsil edecek. Ekip, sıfır enerji ve sıfır atık konseptli, 2 oda 1 salondan oluşan 90 metrekarelik “ReYard Evi” Projesinin inşasına, 21 Ağustos’ta Fas’ın Ben Guerir şehrinde bulunan Green Energy Park’ta başladı.
.jpg?sfvrsn=3)
Fas, Mardin, Antakya ve Şanlıurfa gibi lokasyonların konut tipolojisine ait yerel malzemelerden biri olan toprağı günümüzün yenilenebilir enerji kaynaklarıyla bir araya getiren Team Bosphorus ekibi, özelde Fas’a, genelde ise Afrika kıtasına yeni, yerel, ekonomik, ekolojik bir konut projesi önermeyi hedefliyor.
.jpg?sfvrsn=3)
Solar Decathlon, Amerikan Enerji Bakanlığı’nın (DOE) ilk defa 2002 yılında düzenlediği sürdürülebilir, ekolojik ve dönüştürülebilir enerji üretebilen, öğrencilere yönelik bir konut tasarım yarışması. Sosyal bilinç oluşturmayı, yarışma sırasında üretilen inovatif malzemelerle teknoloji ve endüstriye katkıda bulunmayı önemsiyor. Aynı zamanda yarışma öğrencilere, henüz okuldayken mesleki deneyim kazanma, bilime ve akademiye katkı sağlama fırsatı sunuyor.
2019 Eylül ayında Fas’ta gerçekleşecek yarışmada İTÜ ve YTÜ inşaat, çevre ve makine mühendisliği ile mimarlık gibi 10 farklı branştan doktora, yüksek lisans ve lisans öğrencisi toplam 40 kişiden oluşan "Team Bosphorus" takımı, bu yarışmada ilk kez Türkiye'yi temsil edecek.
Yosundan Arıtma Sistemi: ReYard Evi Projesi
“ReYard Evi Projesi”yle yarışmaya katılacak olan ekibin planı, mikro yosunların kullanıldığı biyolojik atık arıtma sistemleriyle, üretilen atığı peyzajda kullanmak üzere gübreye dönüştürmek... ReYard Evi tıpkı bir orman gibi havadan karbonhidrat alıp oksijen üretme becerisine sahip yosun havuzuyla atık suyun sulama için yeniden kullanımını sağlamayı ve böylece projenin karbon ve su ayak izini en aza indirmeyi hedefliyor.
.jpg?sfvrsn=3)
İTÜ ve YTÜ’nün ortak ekibi, Türkiye’den katılan ilk ve tek finalist
Team Bosphorus, çalışmalarına 2018’in Nisan ayında başlamıştı. Takım, Solar Decathlon Komitesi tarafından 31 Ocak–1 Şubat tarihleri arasında gerçekleşen çalıştayda, favori adaylardan biri olarak gösterilmişti. Eleme sonucu ilk 20’ye kalan ve projesini inşa etmeye hak kazanan Team Bosphorus ekibi, projesini yapı sektörünün önde gelen firmalarından malzeme ve maddi destek alarak tamamladı. ReYard Evi projesine; Aldağ, Alligatör, Fibrobeton ve VakıfGYO’nun ana sponsorluğunun yanı sıra, yapı sektörünün önde gelen firmalarından da destek geldi.
İnovasyon ve mimarlığı birleştiren proje
Yarışmaya katılan projeler; inovasyon, mimarlık, market potansiyeli, konfor, sağlık, enerji dengesi, sürdürülebilirlik, mühendislik, ev yaşamı, ev aletleri, iletişim ve sosyal farkındalık alanları gibi 10 ayrı kategoride değerlendirilecek. İnşa edildikten sonra, evler içinde yaşanarak deneyimlenecek. Toplam 40 gün sürecek olan yarışma boyunca yapılan değerlendirmeler sonucunda her kategori için bir ekip seçilecek.
.jpg?sfvrsn=3)
ReYard Evi Kuruluyor
21 Ağustos – 30 Eylül tarihleri arasında sürecek olan yarışmada, ReYard Evi 3 haftalık inşaat süresinin ardından kurulup test edilecek. Bilim, mimarlık, mühendislik ve teknoloji alanlarında Türkiye’yi temsil eden takımın yarışma sürecini sosyal medya hesapları üzerinden takip edebilirsiniz.