Prof. Dr. Dincer Topacık Ulusal Membran Teknolojileri Uyg-Ar Merkezi (MEM-TEK) tarafından düzenlenen Membran Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı, 18 - 20 Nisan tarihleri arasında Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitümüzün konferans salonunda düzenlendi.
.jpg?sfvrsn=3)
Her gününde farklı bir konuya odaklanan çalıştayda, membran teknolojisinin farklı noktalarında uzmanlaşan profesyoneller buluştu. Etkinliğin ilk gününde içme ve kullanma suyunda kullanılan membran teknolojileri üzerine konuşulurken, ikinci gününde bu teknolojinin endüstriyel uygulamalara yansımaları değerlendirildi. Son günün konusu ise membran biyoreaktör teknolojisinde günümüzde gelinen nokta oldu. Çalıştaya katılan araştırmacılar üç gün boyunca, projeleriyle ilgili son bulgularını paylaşırken aktardıkları bilgiler üzerine görüş alışverişlerinde de bulundu. Çalıştay kapsamında üniversite - sanayi iş birliği yönünde bir eş güdüm sağlanması amacıyla, özel sektör temsilcileri için planlanan oturumlarda özel sektörden temsilciler, uygulamalarını ve tecrübelerini membran alanında Ar-Ge’ye odaklanan uzmanlarla paylaştı.
Açılışa, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın yanı sıra; İSKİ Genel Müdürü Fatih Turan, TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, Fen Bilimleri Enstitüsü ve MEM-TEK müdürümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Menceloğlu, Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanımız Prof. Dr. İsmail Toröz ve Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Keskinler katıldı.
.jpg?sfvrsn=3)
Çalıştayın ilk günündeki açılış oturumunda Prof. Dr. Mehmet Karaca katılımcılara seslendi. Rektörümüz konuşmasına, MEM-TEK’in üniversitemizin vizyonu doğrultusunda önemli işler yaptığını, gösterilen performanstan ve gelinen noktadan yönetim kademesi olarak memnun olduklarını belirtti. İSKİ Genel Müdürü Turan ise kuruma ait bütün tesislerin MEM-TEK’e açık olduğunu ve bu alanda yerli teknoloji üretme çabalarını desteklediklerini söyledi. Membran Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı‘nda aynı zamanda, MEM-TEK’te yürütülen proje sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılması adına da önemli bir platform oldu. Özellikle yerli üretim membran teknolojilerinin katılımcıların ilgisini çektiği etkinlikte, MEM-TEK’in tamamen yerli üretim ve ticarileştirilen ilk MBR modülü olan GEN MBR’nin ilk performans sonuçları paylaşıldı ve bu konuda sanayi temsilcileri bilgilendirildi.
Her gün ortalama 150 katılımcının takip ettiği çalıştayda üniversitemizin yanı sıra; TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi, Sabancı Üniversitesi, Yalova Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi gibi kamu kurumları ve özel sektörden firmalar da yer aldı.
.jpg?sfvrsn=3)
MEM-TEK Bülteni 3. Sayısıyla Yayında
MEM-TEK tarafından yayınlanan ve membran teknolojilerindeki gelişmeler ile projelerin anlatıldığı MEM-TEK Bülteni’nin 3. sayısı, çalıştaya katılanlara dağıtıldı. Kapak konusu “Desalinasyon” olarak seçilen bu sayıda, su yönetimi ve membran teknolojileri konusundaki gelişmeler üzerine Rektörümüz Prof.Dr. Mehmet Karaca, Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü ilhan Bayram ve Çevre Mühendisliği Bölümü’nden öğretim üyemiz Prof.Dr. İzzet Öztürk ile yapılan röportajlar yer alıyor. MEM-TEK Bülteni’nin bu ay çıkan 3. sayısını buradan okuyabilirsiniz.