İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesinde çalışmalarını sürdüren İTÜ Elektrik Mühendisliği Kulübü tarafından, bu sene dokuzuncusu düzenlenen Temiz Enerji Günleri (TEG 2019) 15 Mart’ta Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
.jpg?sfvrsn=3)
Var olan fosil yakıtlarımızın hızla tükenmesi; fosil yakıtların tüketimine bağlı olarak karbon ayak izinin artması, iklim değişikliğinin yaşanması ve dünya genelinde sıcaklık ortalamasının yükselmesi, yenilenebilir kaynaklardan enerji üretmeyi zorunlu hale getiriyor. Enerji alanındaki sorunların ve çözümlerine yönelik çalışmaların ele alındığı etkinlikte yenilenebilir enerji sektöründeki en yeni gelişmeler irdelendi. Alanında yetkin konuşmacılar sektörün şu anki konumuna ilişkin bilgileri katılımcılarla paylaştı. Etkinliğe, İstanbul içinden ve dışından üniversite-lise düzeyinde öğrenciler ve sektör çalışanları olmak üzere 500’den fazla kişi katıldı.
.jpg?sfvrsn=3)
Enerjisini kaybetmeyen İTÜ etkinliği
TEG 2019, kulüp danışmanı Prof. Dr. Belgin Emre Türkay’ın açılış konuşması ile başladı. Prof. Dr. Türkay, Temiz Enerji Günleri’nin Elektrik Mühendisliği Kulübümüzün en köklü etkinliklerinden biri olduğundan ve etkinliğin düzenlenmesi sürecinde öğrencilerin profesyonelce organize olduğundan bahsetti. Kulübün Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Nur Köklü, enerji sorununa çözüm getiren yenilenebilir enerji konusunda farkındalık yaratmak ve bu alanda sektör çalışanları ile öğrencileri bir araya getirmek için etkinliği düzenlediklerine dikkat çekti. Etkinlikte, Türkiye’nin farklı kesimlerinden gelen öğrenci grupları ve kulüpler iletişim kurma fırsatı yakaladı.
.jpg?sfvrsn=3)
Yenilenebilir enerjinin önemi ele alındı
Açılışın ardından ilk oturum Enerji Analisti ve Bağımsız Danışman Özgür Gürbüz’ün “Neden Yenilenebilir Enerji?” başlıklı sunumu ile başladı. Gürbüz, istatistiksel veriler ile yenilenebilir enerjinin günümüzde ne derece önem arz ettiğini vurguladı. İlk sunumu, Enerjisa Üretim’den Yenilenebilir Projeler Müdürü Ezgi Deniz Katmer’in “Türkiye’de Yenilenebilir Enerjinin Dünü, Bugünü, Yarını”, Rüzgâr ve Güneş Enerjisi Santralleri İşletmeler ve Bakım Müdürü Nihat Arı’nın “Yüzyılın Enerjisi: Rüzgâr Enerjisi” başlıklı sunumları takip etti. İstanbul Enerji A.Ş. Proje ve Kurumsal Gelişim Müdürü Zühtü Çelenk’in “Yenilenebilir Enerji ve İstanbul Örneği” konulu sunumu ile günün ilk bölümü tamamlandı.
.jpg?sfvrsn=3)
İkinci kısımdaki oturumlarda da yenilenebilir enerji hem teknik hem de hukuki açıdan ele alındı. “Aydınlık Bir Gelecek: Güneş Enerjisi” oturumu altında Şişecam Elektrik Yüksek Mühendisi Dr. Levent Kılıç “Çatı Tipi Güneş Elektrik Santrali Uygulamaları” ve SolarEdge Türkiye Müdürü Cemil Tolun “Güneş Enerjisi Uygulamalarının Evrimi” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler. “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Hukuki Açıdan Bakış” konulu oturumu ile ELDER Hukuk Danışmanı Şadi Büyükkeçeci yenilenebilir enerji kullanımındaki hukuki süreçleri ve kuralları paylaştı. Ardından Haliç Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Figen Özen “Yenilenebilir Enerjide Yapay Zekâ Uygulamaları” sunumu ile birçok kişinin ilgi alanı olan yapay zekânın yenilenebilir enerjideki konumunu ele aldı. Borusan EnBW Enerji Rüzgâr ve Güneş Kıdemli Mühendisi Dolunay Güçlüer Küpeli’nin “Türkiye’de Güneş Enerjisi ve Proje Geliştirme” sunumunun ardından 9. Temiz Enerji Günleri fuaye alanında kesilen TEG 2019 pastası sürprizi ile sona erdi.